Saturday, February 25, 2012

Promoviendo la pesca artesanal en la zona de Piriápolis

Una cosa que siempre le llama la atención a los extranjeros es que en Uruguay no se consuma más pescado y mariscos. Teniendo tanto mar y ríos, es una pregunta válida.

Probablemente por un tema cultural, histórico, o porque matar una vaca parece mucho más fácil y rendidor que ir a pescar, la cuestión es que en general los uruguayos sabemos muy poco de pescado (y consumimos aún menos).

Wednesday, February 22, 2012

The ultimate adobe house


En la última entrada sobre pájaros y nidos, los pobres bichos salían malparados. Para que no parezca que son todos tan cabeza hueca, acá va una muestra de lo que algunos de ellos sí saben hacer muy bien: la casa de barro por antonomasia.

Para quienes relacionan una casa de barro con algo pobre, acá a la izquierda les ponemos un ejemplo que encontramos en Maldonado.

Nada de andarse con chiquitas: para este hornero, buenas vistas e iluminación de primera con faroles antiguos era un must.

 
Abajo, un video donde se muestra el proceso de construcción en barro en un entorno urbano:


En una entrada anterior ya habíamos visto cómo hacemos ese proceso los humanos, cuáles son las ventajas de la construcción en barro y los resultados que obtenemos.

Para leer más en detalle sobre la construcción en barro, pueden visitar esta página o ésta y para ver ejemplos de casas realizadas en el Pinar, Solís, Punta Colorada, José Ignacio y otros lugares de Uruguay, pueden ir acá.

¿Ganas de leer más?


Empresas u organizaciones que se dedican a la bioconstrucción 

En Uruguay


En Brasil


Tuesday, February 21, 2012

Upcycling: carrying food to cooking food


Just loved this example of re-purposing an object: shopping cart turned to barbeque!


A friend of ours has just moved to his new house and invited us to celebrate. In Uruguay, that means a barbecue. The problem: the house didn't have a barbecue yet. The quick solution to the traditional brick barbecue or parrilla is a medio tanque, a metal cylinder cut in half. But what he used instead, I'd never seen before.

Someone had left an old, broken shopping cart in his father's garage, and he came up with this original design:



1. Fill the front basket with wood and light the fire.

2. Cover the bottom part with some heat resistant material and collect the coals there.

3. Put the food on the middle rack and keep on bringing the coals to cook the food as needed.

That's it! A portable, practical barbecue!

Monday, February 20, 2012

Home-building doesn't come easy to animals either

As I've mentioned before, the area we're staying is a bit of a paradise for birds. They're everywhere. They're happy. They're noisy. (We don't mind it at all, but sometimes they get so loud that the other day, while on a Skype meeting, my client asked: Are those birds in the room?)

Yet, it's not easy being a bird, not even in this sanctuary. In the past months we've seen three nests being built, and the rate of success is not as great as the bird population around would have you think.

Sunday, February 19, 2012

People are trying / Por lo menos, la gente está tratando...

Basura, basura por todos lados. La excusa, que la gente es mugrienta, que es haragana, que no le importa. No creo que sea tan así.

Por todo el Uruguay hemos visto un millón de pequeños esfuerzos por cambiar las cosas, tanto por parte de individuos como de comunidades y de compañías.

En lugares como Pueblo Edén, donde hay una intención explícita de crear un espacio saludable y respetuoso del medio ambiente, no nos sorprendió encontrar contenedores públicos, pero hechos y decorados por la gente del lugar, exhortando a la responsabilidad individual.

Thursday, February 16, 2012

¡Ay! ¡Qué calor!

Yes, it's been hot ... like 30°C plus, hot! Just like it was back in the Middle East. Except the dry spells end every two weeks or so with a great big thunderstorm - a lovely show of the raw awesome power of nature.

Back in Jordan, we knew that if the temperatures rose above 25°C in May, then for sure the temperatures in August would be greater than 40°C. A good reason to call August "آب الهاب" - fiery August. This usually happens ahead of the "khamasini" storms which are great big huge sand storms that rise from the "Empty Quarter," the desert of the Arabian peninsula. Temperatures will rise to these levels, and with the same affect as when it snows in Amman: everything stops. No one knows what to do, even though they've seen this before. No one dares to go out, to work ... nothing, I mean, absolutely nothing, except to crawl into some cool hole seeking relief from the heat.

Relief does come after a few days when the sand storm passes. Of course, it's great to watch from the safety of the indoors. But if it does rain, then it rains mud ... Ugggh! Just as an ugly an experience as brushing off of your car the 5 cm of snow that just fell. Except, not quite as often as every day for 4 months, and in far agreeable weather!

I'd say all this is good preparation for heading out Mozambique. Speaking of which, the plans are in motion, and we have passed - at least I think we have - the point of no return.

Wednesday, February 15, 2012

¿Qué es soberanía alimentaria y por qué importa?

¿Cuál es la relación entre la soberanía alimentaria, las semillas, los productos orgánicos, las huertas urbanas, la agricultura sustentable, el autosustento y tantas otros temas que andan rondando por ahí?

Para empezar a entenderlo, un video argentino lo pone de forma muy simple:



O sea, que además de la seguridad y disponibilidad de alimentos, la soberanía alimentaria se fija en el origen y modo de producción de nuestra comida.

Pero empecemos por el principio. Disponer de una gran variedad de semillas que no sean genéticamente modificadas y que reflejen una amplia biodiversidad es una de los temas que preocupa.

Saturday, February 4, 2012

Organic gardening: dealing with pests

Oh, the theory! How great to grow your veggies without pesticides and other nasty chemicals. The reality is tougher, though. How the heck do you do to grow your veggies without pesticides? I take my hat off to organic farmers everywhere. After all the work you've put into growing your own food (remember the building of the compost bin, the collecting of the organic waste, the caring for the health of your composting pile, and the  planting of the fragile green beings?) there comes a bunch of ants, or worms, or any other little critter and has a wonderful dinner at your expense. Not cool.

Thursday, February 2, 2012

Hierbas, frutas y verduras orgánicas en tu jardín

Frutilla
Una de las cosas que más recomiendan para producir verduras y frutas de forma orgánica es preocuparse por tener un buen suelo saludable. Al igual que una persona que está sana, bien alimentada y en buen estado físico posee un organismo que puede defenderse mejor contra ataques de patógenos, lo mejor para garantizar una planta que crezca fuerte y saludable es crear condiciones favorables para su desarrollo. Como verán, la teoría está clarísima. A la hora de la práctica, lo que queda claro es que nuestros orígenes urbanos nos juegan en contra. No teníamos idea ni por dónde empezar.

Wednesday, February 1, 2012

Y ... ¿qué tal Uruguay? / And ... how do you find Uruguay?

Por supuesto, la respuesta educada es "Sí, todo está bien ... es relindo". Sí, es lindo, si no prestás atención a los regalitos en las veredas, o las luchas entre los conductores en las calles truncadas. O las pesadas políticas de servicio de clientes ... pará, mentira ... ¡eso es verdad en el mundo!

Pero, ¡en serio! Es un lindo país, con buena gente y comunidades fuertes. Seguro que hay problemas pero la cosa más fundamental es que hay una comunidad de gente que en su mayoría creen en un mejor país, por su razones, pero, ta.

¿Puedes vivir acá? Sí, puedo. Todavía tengo que aprender más español uruguayo. Por suerte tengo buena familia con sus amigos que me aceptan. Sin duda, es una cosa que hace todo la diferencia para disfrutar y entender Uruguay.

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Of course, the polite answer is "Yup, it's all good and great!" It is great if you ignore the little bombs on the sidewalks, or the shouting matches between the drivers in the street. Or the silly bureaucratic customer service ... wait, my bad ... that's universal!

But seriously, it's a great country and not everything is rosy. It's got it's fair share of problems like anywhere else. But there's also a great deal of the population that seems to want a better country for themselves, of course, for their own reasons. But it's something when you notice a great deal of Uruguayan expats repatriating to live in their homeland ... Things must be better, or it maybe seriously ugly where they are now!

Would I live here? Yes, I've got the hot blood to deal with the weather and the various degrees of bureaucracy you come across. Of course, I have to vastly improve my Spanish to the level of grasping subtleties of the language. But I can always fall back to the "stupid tourist" routine if all fails! I've been really lucky in having a very welcoming community of friends and family. Without a doubt, the most singularly important fact!

Composting 101: expanding and enjoying the results

When I told you it was a big compost bin I meant it!
In our last posting we say how Fadi built a compost bin from scratch. The thing is that despite it being almost a meter by a meter, we soon filled it to the top. Time for a second compost bin!

This time we recycled a huge industrial crate - about 1 x 1.5 mts. To make it compost-ready, it was enough to line the crate with mesh to avoid big-gish critters getting in, and to repurpose a corrugated iron sheet for the cover. And voilà. Not as fancy as the first, but it works.